Rákóczi túrós torta Balázstól – akkor a legédesebb, ha szívből készíted

blank
Hozzávalók:

A tésztához:

– 120g apróra zúzott Graham keksz
– 150g cukor
– 3 evőkanál olvasztott vaj
 A túrós réteghez:
– 500g túró
– 150g cukor
– 30g búzadara
– 2 tojássárgája
– 100ml tejföl
 A kalaphoz:
– 4 tojásfehérje
– 50g porcukor
– Lekvár
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Dolgozzuk össze az apróra zúzott Graham kekszet, a cukrot és az olvasztott vajat keverjük össze, majd kivajazott csatos tortaformába simítsuk el. A túrós réteget egy tálban az összes hozzávalóval egy villával összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a porcukrot hozzáadagoljuk szép lassan. Ezek után a tésztára elrendezzük a túrós réteget, majd a lekvárt és a kalapot. Sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A sikeres befőzés titkai celofánnal:

Első és legfontosabb szabaály: mindig megfelelő alapanyagból dolgozzunk, csakis érett és egészséges gyümölcsöt, zöldséget használjunk. Fontos a konyhai eszközök tisztasága is, amit a befőzés során használunk. A befőttes üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. A biztonság kedvéért a csavaros tetőre is lehet kívülről celofánt vagy fóliát tenni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legjobb lezárás a kiforrázott vízben megnedvesített celofán ráfeszítése az üveg szájára, ezt két befőttesgumival rögzíthetjük. Celofánnal zárva, nem kell a szalicilt az ételre tenni; tegyük a celofánra, és húzzunk rá még egy celofánt. Így biztosítva van, hogy a tartósító nem kerül a hasunkba. A celofánnal lezárt befőtt ‘lélegzik’, vagyis lassan párolog, veszít a víztartalmából. Ezért van az, hogy a nagyi 5-6 éves lekvárja olyan sűrű, hogy alig lehet kicsákányozni az üvegből.