A tésztához:
Első és legfontosabb szabaály: mindig megfelelő alapanyagból dolgozzunk, csakis érett és egészséges gyümölcsöt, zöldséget használjunk. Fontos a konyhai eszközök tisztasága is, amit a befőzés során használunk. A befőttes üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. A biztonság kedvéért a csavaros tetőre is lehet kívülről celofánt vagy fóliát tenni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legjobb lezárás a kiforrázott vízben megnedvesített celofán ráfeszítése az üveg szájára, ezt két befőttesgumival rögzíthetjük. Celofánnal zárva, nem kell a szalicilt az ételre tenni; tegyük a celofánra, és húzzunk rá még egy celofánt. Így biztosítva van, hogy a tartósító nem kerül a hasunkba. A celofánnal lezárt befőtt ‘lélegzik’, vagyis lassan párolog, veszít a víztartalmából. Ezért van az, hogy a nagyi 5-6 éves lekvárja olyan sűrű, hogy alig lehet kicsákányozni az üvegből.