Ildikó isteni kalács receptje

blank
Hozzávalók:
– 2,5 dl tej
– 2 db tojássárgája
– 5 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin
– 50 dkg finomliszt
– 5 dkg cukor
– 1 tk só
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 dkg friss élesztő
Kenéshez:
– kávés csésze meleg tejben elkeverve 1 evőkanál cukorA langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalót összedagasztunk, megkelesztjük (ezt nálam gép végzi, kb 1 órát kelesztjük a tésztát). Ha szépen megkelt, akkor 3 részre osztjuk, 3 rudat sodrunk belőle és azokat összefonjuk. Picit lisztezett sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük az előre cukrozott langyos tejjel és szépen aranybarnára sütjük. Egyből ahogyan a sütőből kivesszük azonnal megkenjük a cukros tej másik felével, ettől lesz szép fényes és foszlós. Ha kihűlt, mosolyogva nézzük, ahogyan a gyerkőcök nagy szeretettel elfogyasztják 🙂

Az élesztő csomagolása:
Az élesztő csomagolása megfelelő szakértelmet és különleges odafigyelést igényel, hiszen a gyártás során, sőt még a csomagolásban is különböző biológiai folyamatok játszódnak le szünet nélkül, ezért a csomagolóanyag funkcionális szerepe a kiemelkedő. Könnyen eldől, ha a választott anyag nem megfelelő, hiszen üzemi és tárolási próbák sorozatát kell elvégezni a biztos siker és megfelelő választás érdekében figyelembe véve, hogy egy „élő” termékről van szó.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!