11ápr
Hozzávalók:
– 0,5 kg sertés darálthús
– 1 üveg olasz paradicsompüré
– 2 doboz konzerv darabolt ( olasz) paradicsom
– 1 csomó friss bazsalikom
– 2 fej vöröshagyma
– 1 cikk fokhagyma
– 1 ek. só
– 1,5 ek. cukor
– csipetnyi őrölt bors
– Szárított fűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű
A vöröshagymát feldarabolom, üvegesre dinsztelem. Belerakom a darált húst, cukrot, sót, a fokhagymát és az őrölt borsot. Fél óráig párolom, majd hozzáöntöm a paradicsomszószt és a darabolt paradicsom konzerveket. Utoljára beledobom a zöld bazsalikomot, amivel nem szoktam spórolni és a szárított fűszerekkel ízlés szerint ízesítem. Cheddar sajttal és friss bazsalikom levelekkel tálalom.
Fűszerek tárolása, csomagolása:
A fűszerek, fűszerporok, magok, levelek általában szárított formában kaphatók, illetve így is tároljuk azokat. Bár többnyire szabadon tartva is hosszú szavatossággal bírnak, mégis érdemes meggondolnunk ezek levegőtől elzárt formában történő tárolását az alábbiak megelőzése érdekében:
– A por formájú őrölt fűszerek felbontás után a levegő nedvességtartalmát elkezdik felvenni és ezzel megindul a romlási folyamat.
– Levegővel érintkezve az illóanyagok elpárolognak.
– Ha szabadon cirkulál a levegő, akkor nagyon könnyet átvehetik egymás illatát, ízanyagát. Ezzel egy idő után már nem is tudjuk, hogy melyik fűszert, milyen ételhez, mekkora mennyiségben használjuk.