07ápr
Hozzávalók (kb. 5 adag)
– 30 dkg sushi rizs
– 4 dl víz
– 3 ek rizsecet
– 1 ek nádcukor
– 1 csipet só
– 25 dkg nyers lazac
– 1 db kígyóuborka
– 2 db avokádó
– fél doboz krémsajt
– 5 db nori lap
– sushi tekerő bambuszlap
A rizst jó alaposan (kb 10-szer) átmossuk, amíg már teljesen tiszta a víz. Ezután egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percet pihentetjük. Közben egy tálban összekeverjük a rizsecetet, nádcukrot és a sót, majd hozzáöntjük a rizshez, ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A tölteléknek szánt lazacot, avokadót és uborkát vékony csíkocskákra vágjuk.
A nori lapot a bambusztekerőre fektetjük, majd nedves kézzel egyenletesen befedjük egy adag rizzsel úgy, hogy a felső szélén egy 2-3 cm széles sávot szabadon hagyunk. A rizsre ráhelyezzük a vékonyra szeletelt lazacot, uborkát és avokádót, majd ízlés szerint krémsajttal is megkenjük. Amikor már mindent rápakoltunk, bevizezzük a felső szélén szabadon hagyott 2-3 cm-es sávot és az ellentétes végétől kezdve óvatosan, ám szorosan elkezdjük feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével. Amikor feltekertük, óvatosan szorítva gyúrjunk még rajta, amíg elég szorossá nem válik a sushi hengerünk.
Hagyjuk 10 percet pihenni a rudakat, vagy tegyük 5 percre a hűtőbe. Vizezzünk be egy éles kést, és szeleteljük fel vele a sushit. Hogy teljes legyen az élmény, fogyasszuk szója szószba mártva vagy wasabi kíséretében.
A rizs csomagolása és tárolása:
A legtöbb rizsfajta nem kényes, csomagolásuk egyszerűen papírba vagy műanyag zacskókba, zsákokba történik.Tárolásuk egyszerű, száraz, hűvös helyet igényelnek. Nem nedvszívóak, de a nedvességtől óvni kell. Hőre, fényre nem érzékenyek, korlátlan ideig eltarthatók. Az előfőzött rizs kényesebb, rövidebb ideig, néhány hónapig tárolható. A csomagoláson kötelező feltünteti a legfontosabb jellemzőket, például „A” rizs, fényezett, hosszú szemű.