Hozzávalók: – 20 dkg cukor (barna cukorral is jól működik, legjobb fele-fele arányban sima és barna cukorral)
– 1,5 dl olaj
– 4 ek narancslé
– 1 tk vaníliakivonat
– 4 tojás
– 2 tk sütőpor
– 1 tk szódabikarbóna
– 1 tk fahéj
– 1 tk só
– 22 dkg liszt
– 3 csésze reszelt sárgarépa (6-8 közepes db)
– 10 dkg darált dió vagy mogyoró
A krémhez
– 50 dkg krémsajt (Philadelphiát szoktam használni)
– 10 dkg porcukor
– 1 tk vaníliakivonat
– 1 bio narancs reszelt héja
A cukrot, az olajat, a narancslevet a vaníliát és az enyhén felvert tojásokat összekeverem. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is vegyítem: a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. A két keveréket alaposan elkeverem, majd belekerül a reszelt répa és a darált dió. Lisztezett, vajazott sütőformába teszem és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm (kés próba). Ha tortát készítek, a formából kiborítom és hagyom kihűlni, majd kettévágom lapjával és megtöltöm a krém 1/3-ával, a többi krémmel pedig bevonom a tortát.
A krémhez a krémsajtot a porcukorral fényesre keverem, hozzáadom a vaníliakivonatot és a narancs finomra reszelt héját.