28márc
Hozzávalók:
– 250 gr margarin
– 3 dl tej
– 7-8 ek. cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 ek. keserű kakaó
– 1 mk. rumaroma
– 500 gr darált keksz
– 1 ek. étolaj
– 100 gr étcsokoládé
Egy lábasban felolvasztunk 250 gr margarint, és tovább melegítve hozzákeverünk 3 dl tejet, 7-8 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál keserű kakaót (nem kell felforralni). A tűzről levéve belekeverünk 1 mokkáskanál rumaromát, majd végül 500 gr darált kekszet. Az így kapott simára kevert masszát egy alacsony peremű, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tálcán kb. 30×30 cm-es területen 1,5-2 cm vastagon elsimítjuk (én a gyerekek mini sodrófájával szoktam) és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, 1 evőkanál étolajon felolvasztunk 100 gr étcsokit és bevonjuk vele a lap tetejét. Legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, de még finomabb, ha egy éjszakát áll. Szeleteléskor az egyenetlen széleket helyben azonnal elfogyasztjuk és a szebbeket feltálaljuk.
Tetra Pak csomagolás:
A Tetra Pak dobozok alapjául szolgáló többrétegű rendszer az évek folyamán csak kis mértékben módosult. Leggyakrabban hat különálló réteg található a doboz falában, ezeknek a rétegeknek mindegyiknek egyéni feladata van. A gyártás folyamán először az adott vastagságú papírt készítik el, melyet az igényeknek megfelelően nyomtatnak. A rétegeket folyamatos laminálással, hengerek segítségével préselik egymásnak. Az így előkészített óriási, többrétegű rendszereket méretre vágják, adott alakzatúra hajtogatják, fertőtlenítik, majd töltik, végül lezárják azokat.