Sárgaborsó főzelék, ahogyan Feri szereti

blank
Hozzávalók:
1.5 bögre sárgaborsó
-1-2  gerezd fokhagyma
1 közepes krumpli
só, bors, római kömény ízlés szerint
diónyi zsiradék
A feltéthez:
4 fej vöröshagyma
1-2 kanál zsír ( lehet olaj is)
1 teáskanál őrölt pirospaprika

Előző este válogatás után alaposan megmossuk a borsót, majd öntsük fel hideg vízzel úgy hogy ellepje. Főzés előtt cseréljük le a vizet, úgy hogy a borsó fölött 1 cm-rel legyen túltöltve a víz. Dobjuk bele a fokhagymát, a krumplit összevágva, sózzuk, borsozzuk. Főzzük puhára. Figyelem, gyakran kell keverni mert leég! Kb 30-40 perc alatt  megfő. Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele a római köményt, egy diónyi zsiradékot (ettől lesz selymes) és botmixerrel simára keverjük. Feltétnek pirított hagymával tálaljuk, amelyet felhevített zsírba beleszórunk, majd megpirítjuk és rászórjuk az őrölt pirospaprikát.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hagyma csomagolása:

A hagyma csomagolására leginkább hálót (necchálót) használnak. Előnye, hogy a szellőzést igénylő, mechanikai hatásokra nem túl érzékeny mezőgazdasági egységbe fogására költséghatékony és alacsony környezetterhelésű megoldást kínál a hálós csomagolás. Nálunk elsősorban fokhagyma csomagolására terjedt el az a csomagolási mód, ahol a viszonylag nagyobb és közel azonos méretű termékeket egy sorba rendezve kis átmérőjű hálóba töltik. Az eljárás előnye, hogy kínálja, láttatja az árut, ugyanakkor a mozgásmentes rögzítés miatt fokozott védelmet is nyújt a terméknek. Ilyenkor jellemzően vastagabb, merevebb extrudált hálót alkalmaznak, a töltés mindig függőleges csövön keresztül történik.