23márc
Hozzávalók:
– 500 gr túró
– 3 db tojás
– 100 gr porcukor
– 1 csomag sütőpor
– 250 gr finomliszt
– 1 csipet só
A túrót kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is.
Nedves kézzel nagyobb diónyi golyókat formázunk belőle és bő forró olajban kisütjük őket, pár perc alatt.
Porcukorra, fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Sütőpor története:
A sütőpor a sült tészták térfogatnövelésére szolgáló anyag. Jellegzetes összetétele: szódabikarbóna, amely savas anyag hatására lebomolva szén-dioxidot bocsát ki, monokalcium-foszfát, és nátrium-alumínium-szulfát. 1846-ban két New York-i pék, John Dwight és Austin Church dolgozták ki a sütéshez alkalmas térfogatnövelő receptjét, és annak használatát. Európában a Dr. Oetker cég kezdte el forgalmazni a terméket, 1903. szeptember 21-én Dr. August Oetker gyógyszerész jelentette be a szabadalmi jogot az általa kikevert sütőporra, vagy ahogyan ő nevezte a „sütésre kész lisztre”. Magyarországon elsőként Váncza József magánvállalkozó kezdte gyártani, keverékét 1925. március 13-án vettette lajstromba „Váncza sütő-krémpor” néven.